Alles over 4-seizoenenbanden

4-seizoenenbanden

De 4-seizoenenband, ook wel all-season of all-wheater band genoemd, is een band die je het hele jaar door kunt gebruiken. All-season
banden leveren door de profielopbouw en rubbersamenstelling goede prestaties onder vrijwel alle weersomstandigheden. Wanneer je op 4-seizoenenbanden rijdt, profiteer je van de gunstige eigenschappen van zowel zomer- als winterbanden. Ook wanneer je geen behoefte hebt aan (het wisselen van) twee bandensets, maar je wel graag voordelig en veilig wil rijden, is de 4-seizoenenband een prima oplossing.

4-seizoenenband autobandencheck

Alles over 4-seizoenenbanden

 De 4-seizoenenband is steeds meer in opkomst, zeker in Nederland waar we steeds zachtere winters ervaren. Wat nou het verschil is met een winter- en zomerband en wat de voordelen en nadelen zijn van een 4-seizoenenband lees je allemaal terug op deze pagina: 

De voordelen van een 4-seizoenenband

De populariteit van de 4-seizoenenband is de afgelopen jaren toegenomen. In 2018 steeg de verkoop met maar liefst 27%. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat de kwaliteit van dit type band toeneemt. Hieronder bespreken we een aantal voordelen van 4-seizoenenbanden.

4-seizoenenbanden zijn effectief in zowel de zomer als de winter
In de winter verliezen 4-seizoenbanden geen grip, wat bij zomerbanden wel zo is. En in de zomer zijn de stuureigenschappen van een 4-seizoenenband weer beter dan die van een winterband. 4-seizoenenbanden zijn dus ontwikkeld om het hele jaar veilig te rijden.
Met 4-seizoenbanden bespaar je tijd en kosten
Als je kiest voor 4-seizoenenbanden dan heb je geen zomer- én winterbandenset nodig en dit betekent dat je ook niet twee keer per jaar je banden hoeft te verwisselen. Dit bespaart je dus tijd en kosten voor een tweede set en opslagkosten.
Met 4-seizoenenbanden mag je in de winter ook in Oostenrijk en Duitsland rijden
Wanneer de banden voor 1 januari 2018 geproduceerd zijn, moeten de banden beschikken over het M+S symbool. Als de banden na die periode gemaakt zijn, moet er ook een alpine-symbool (three peak mountain) op staan. Check daarom altijd eerst je banden voordat je naar het buitenland gaat.

De complete gids "Alles over 4-seizoenenbanden"

Ben jij benieuwd of 4-seizoenenbanden voor jouw auto een goede keus zijn? Download dan nu onze gratis whitepaper en je leest alles over o.a. de voordelen en nadelen van 4-seizoenenbanden, maar ook wat het verschil is met zomer- en winterbanden.

Download de complete gids

Alles over 4-seizoenenbanden

Kenmerken van een 4-seizoenenband

4-seizoenbanden zijn een combinatie van zomer- en winterbanden. De 4-seizoenenband heeft de eigenschappen van een zomerband tijdens warmere en drogere omstandigheden en de eigenschappen van een winterband tijdens koudere, nattere en ijzige omstandigheden.

Ten opzichte van winter- en zomerbanden vertonen 4-seizoenenbanden enkele verschillen. Vooral wanneer we letten op de grip. Verschillende testen hebben aangetoond dat de tractie en zijdelingse grip in de sneeuw met een 4-seizoenenband minder is dan bij winterbanden. De prestaties op droog wegdek en onverharde wegen van de 4-seizoenenbanden zijn goed en bijna gelijk aan de zomerbanden. De 4-seizoenenband kan dus gezien worden als ideale tussenweg.

Omdat in Nederland het weer wisselend is en wij niet hele strenge winters hebben kan een 4-seizoenenband goed van pas komen. Hierdoor kun je het hele jaar met dezelfde band blijven rijden.

autobandencheck alles over 4-seizeonenbanden

Het verschil tussen winter- en 4-seizoenenbanden

Hoewel 4-seizoenenbanden in de winter beter functioneren dan zomerbanden, zijn ze niet opgewassen tegen de eigenschappen van de echte winterband. 4-seizoenenbanden hebben namelijk minder grip bij extreem winterse temperaturen en zijn daarom minder geschikt om in de sneeuw te rijden. Laat staan om een besneeuwde helling op te rijden. Het technische verschil tussen deze twee type banden zit hem vooral in de diepte van het profiel en rubbersoort.

Het profiel
Winterbanden hebben een dieper profiel met inkepingen (lamellen), die ervoor zorgen dat de band meer grip en stabiliteit biedt. Het profiel van een 4-seizoenenband daarentegen is een mix van een winter- en zomerband, zonder lamellen. Dat wil zeggen dat een 4-seizoenenband minder grip en stabiliteit biedt tijdens winterse weersomstandigheden.

Het rubber
Het rubber van 4-seizoenenbanden is een mengsel van het rubber dat wordt gebruikt in zomer- en winterbanden. Het rubber van zomerbanden is harder, waardoor zomerbanden meer grip hebben bij warmere temperaturen. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling, die ervoor zorgen dat de banden bij lagere temperaturen elastisch en flexibel blijven en meer grip bieden. Daarom bieden 4-seizoenenbanden, in vergelijking met zomerbanden, meer grip op regenachtige dagen in de zomer en minder grip in de winter.

Het verschil tussen zomer- en 4-seizoenenbanden

In Nederland gebruiken de meeste mensen zomerbanden in de periode van april tot oktober. De 4-seizoenenband is zoals de naam al zegt, geschikt voor het hele jaar. Welke keuze je maakt, is sterk afhankelijk van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt.

Bij extreem droge en warme weersomstandigheden presteren zomerbanden beter dan 4-seizoenenbanden. In deze situatie wordt het rubber van de 4-seizoenenband zachter, waardoor de remweg 1,5 keer langer is dan bij het gebruik van zomerbanden. Bovendien zal bij warm weer de stuurbeweging van de banden gedurende het hele seizoen langzamer reageren. Het technische verschil tussen deze twee typen banden is vooral terug te zien in het profiel. Wanneer je de buitenkant van een zomerband vergelijkt met een 4-seizoenenband zie je dat de laatstgenoemde meer groeven heeft. Ook zijn deze groeven meer gegolfd zoals bij een winterband. Dit zorgt voor meer grip op de weg.

autobandencheck wat is het verschil tussen zomer- en 4-seizoenenbanden

In welke landen mag je met 4-seizoenenbanden rijden?

Voordat je in de winter naar het buitenland gaat, is het belangrijk om te controleren of je met jouw banden de grens over mag. Tegenwoordig zijn 4-seizoenenbanden zo gemaakt dat je ze ook kunt gebruiken tijdens wintersportvakanties. 4-seizoenenbanden moeten alleen wel voorzien zijn van het M+S merkteken en ‘three peak mountain snowflake’. Dit symbool met het sneeuwvlokje geeft aan dat de band in Europa als winterband wordt beschouwd. Voordat je op wintersport gaat, is het aan te raden om de regels te controleren van het land waar je naartoe gaat en het land waar je doorheen rijdt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Waar zijn winterbanden verplicht

Autobandencheck sneeuwvloksymbool winterband

Zijn 4-seizoenenbanden iets voor jou?

Twijfel je of de 4-seizoenenband voor jou de beste keuze is?
Doe onze test en ontdek het direct!

Doe de test

4-seizoenenbanden iets voor jou?

Wat zijn de nadelen van 4-seizoenenbanden?

Naast verschillende voordelen die 4-seizoenenbanden met zich meebrengen, zijn er ook enkele minpunten die je in overweging moet nemen voordat je dit type band onder je auto laat plaatsen.

  1.  In de zomer rijd je met zomerbanden zuiniger dan met 4-seizoenenbanden banden doordat de wrijving tussen het wegdek en 4-seizoenenbanden hoger is dan bij zomerbanden en daardoor verbruikt je auto meer brandstof.

  2. Bij hoge temperaturen zijn zomerbanden veiliger dan 4-seizoenenbanden: wanneer je een noodstop maakt bij 100 km/u is de remweg bij 4-seizoenenbanden gemiddeld 1,5 keer zolang dan bij zomerbanden. Verder reageren 4-seizoenenbanden minder goed op
    stuurbewegingen.

  3. Bij (extreem) winterse temperaturen is het verstandiger om met winterbanden te rijden i.p.v. all-season banden. Met winterbanden heb je een stuk meer grip. Vooral als er sneeuw of ijs op het wegdek ligt.

Kwaliteit: het verschil tussen dure en goedkope 4-seizoenenbanden

Inmiddels heeft bijna iedere bandenfabrikant wel een all-seasonband in hun assortiment. 4-seizoenenbanden zijn er dus in diverse merken. Hieronder lees je meer over het verschil tussen A-merken, B-merken en C-merken 4-seizoenenbanden.
A-merk 4-seizoenenband

Autobanden van A-merken gaan langer mee, hebben een lager brandstofverbruik en bieden een hoger rijcomfort. Dit is ook de reden waarom ze een hogere aanschafwaarde hebben. Wanneer je veel kilometers maakt is dit een investering op de lange termijn. Inmiddels hebben alle A-merken wel een 4-seizoenenband in hun assortiment. Merken als Goodyear, Vredestein en Pirelli staan al langer bekend om hun 4-seizoenenbanden, maar ook Bridgestone, Michelin, Continental en Dunlop hebben 4-seizoenenbanden op de markt.

B-merk 4-seizoenenband
Autobanden van B-merken kun je beschouwen als een tussenweg. In vergelijking met A-merk banden slijten ze sneller, maar bieden ze prima rijcomfort. Wanneer je een gemiddeld aantal kilometers rijdt (10.000 tot 20.000 kilometers per jaar) is dit een goede optie. Een aantal B-merken zoals Apollo, Hankook, Firestone, Kumho, Uniroyal en Nokian hebben 4-seizoenenbanden in hun assortiment.
C-merk 4-seizoenenband
Als laatste heb je ook C-merk 4-seizoenenbanden. Vanzelfsprekend zijn dit kwalitatief gezien niet de beste banden; ze slijten sneller en zorgen voor een hoger brandstofverbruik, maar wanneer je niet al te veel kilometers maakt is dit toch een prima keuze. Er zijn nog niet veel C-merken, of budgetmerken, die 4-seizoenenbanden aanbieden.

Een autoband gaat tussen de 25.000 en de 50.000 km mee. Dit is afhankelijk van onder andere: rijstijl, wegdek en schuurbestendigheid. Een 4-seizoenenband slijt vaak 15-30% harder vanwege het materiaal. De wettelijke minimale profieldiepte is voor zowel zomer als 4 seizoenenband 1,6 mm. Ons advies is de band al te vervangen voordat het zover is!

Autobandencheck.nl

Welke bandenmaat moet ik kiezen?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zit er veel verschil in kwaliteit tussen verschillende bandenmerken. Maar voordat je een paar nieuwe banden aanschaft, is het belangrijk dat je weet welke bandenmaat je nodig hebt. De bandenmaat bestaat uit de volgende aspecten: bandbreedte, bandhoogte, de inchmaat en het draagvermogen van een band. Informatie hierover kun je aflezen aan de zijkant van jouw band.

Wat is mijn bandenmaat?
autobandencheck wat is mijn bandenmaat

Wanneer kies je voor
een 4-seizoenenband?

Indien je verzekerd wil zijn van optimaal veilig rijden tijdens de zomer en de winter dan adviseren wij om een zomer- en winterbandenset aan te schaffen. Echter zijn er ook goede redenen om te kiezen voor een compromis: de 4-seizoenenband.

  • Je rijdt voornamelijk in de binnenstad (woon-/ werkverkeer)
  • Je rijdt minder dan 10.000 kilometer per jaar
  • Je wilt graag voordelig, maar ook veilig rijden
  • Je rijdt niet tijdens extreme winterse omstandigheden of in wintersportgebieden
alles over 4-seizoenenbanden autobandencheck

Hoe kies je de juiste 4-seizoenenband?

Het toenemende assortiment aan 4-seizoenenbanden maakt het er natuurlijk niet makkelijker op bij je zoektocht naar de juiste 4-seizoenenband. Eigenlijk zijn alle banden in de markt veilig en voldoen ze aan de wettelijke normen, maar wij adviseren om te kiezen voor een kwaliteitsband van een bekend merk. Je gaat tenslotte toch het gehele jaar op deze banden rijden.

Een handig hulpmiddel bij je zoektocht naar de juiste 4-seizoenenband is een bandentest van bijvoorbeeld de ANWB.

 

Autobandencheck hoe kies je de juiste 4-seizoenenband

Vind jouw 4-seizoenenband!

Overweeg je om 4-seizoenenbanden aan te schaffen, maar heb je geen idee welke 4-seizoenenband het meest geschikt is voor juw auto en rijstijl? In onze hulpgidsg geven we je informatie en advies, zodat jij jouw 4-seizoenenband vindt!

Download de hulpgids

New call-to-action

Wil jij 4-seizoenenbanden aanschaffen of in overweging nemen?

Vind je het lastig om de juiste keuze te maken of wil je nog wat meer informatie? Stel hiernaast je vraag en wij nemen contact met je op!

 

Stel hier je vraag

Stel hieronder je vraag. We zullen binnen 2 werkdagen antwoord geven op je vraag.