Zelf opslaan van autobanden bij je thuis, het is zeker mogelijk. Wanneer je ervoor kiest om autobanden thuis te bewaren, dan bespaar je opslagkosten. Daarnaast kun je de autobanden weer omwisselen op het moment dat het jouw uitkomt. De vraag is echter vaak hoe autobanden bij je thuis opgeslagen moeten worden? Wanneer autobanden verkeerd op worden geslagen kan dit resulteren in een verkorte levensduur van de banden door bijvoorbeeld uitdroging met als gevolg scheuren. In dit blog geven we daarom vijf handige tips voor het zelf opslaan van autobanden bij je thuis. Zo bent u gegarandeerd van een langere levensduur van uw autobanden.
Tip 1: Zelf opslaan van autobanden, voorkom uitdroging en vervorming
Wanneer je zelf banden thuis opslaat, dan is het belangrijkste doel dat je droogrot voorkomt. Normaal gesproken zijn autobanden in beweging en dat zorgt ervoor dat de oliën die zich in het rubber bevinden evenredig over het oppervlak van de band worden verdeeld. Als je de banden voor langere tijd opslaat, dan missen de banden de beweging en worden ze niet meer beschermd door de oliën. Het is dan zaak dat je de autobanden op een andere manier beschermd tegen uitdroging. Verder dien je er bij het zelf opslaan van autobanden thuis op te letten dat de autobanden niet vervormen, want dat veroorzaakt slijtage. Lees ook onze blog: "Hoe vertraag ik slijtage aan mijn autobanden".
Nog een tip: je kunt je winterbanden naast elkaar opslaan op een plank maar dan is het wel verstandig dat je ze maandelijks draait.
Tip 2: Autobanden zelf opslaan in een beschermende autobandenhoes
Door een bandenhoes om je autobanden te doen, bescherm je de banden tegen invloeden van buitenaf, zoals zon en licht, waarmee je de levensduur verlengt. Bovendien kun je dankzij de bandenhoezen, met handvaten eraan, de banden eenvoudiger vervoeren. Een nadeel van bandenhoezen is dat deze niet luchtdicht zijn. Het is daarom aan te raden om de banden eerst te verpakken in plastic alvorens je ze in de bandenhoes plaatst. Daardoor droogt de autoband minder snel uit, vervliegen de eerder genoemde oliën minder vlug en is de band beter beschermd tegen omgevingsvocht.
Tip 3: Zelf autobanden opslaan in een opslagsysteem is veiliger
Wanneer je autobanden zelf thuis opslaat, dan is het sterk aan te raden om te kiezen voor een goed banden opslagsysteem waarmee je de banden veilig en praktisch opslaat. Denk daarbij aan een bandenrek, een bandenstelling of een velgenboom. Een dergelijk opslagsysteem kun je het beste gebruiken in combinatie met bovengenoemde autobandenhoezen. Zo zijn je banden optimaal beschermd en kun je ze veilig thuis opslaan.
Tip 4: Voorkom vervorming van autobanden door goede opslag
Een bandenopslagrek of bandenstelling heeft als voordeel dat het ruimtebesparend is en er netjes opgeruimd uitziet. Het rek of de stelling monteer je namelijk eenvoudig aan de muur. Let er wel op dat wanneer je voor deze opslagmethode kiest je de banden regelmatig anders positioneert. Banden leunen immers op het rek en op elkaar, waardoor vervorming kan optreden. Banden zonder velg kunnen bovendien het beste verticaal naast elkaar worden opgeslagen. Daarmee wordt vervorming voorkomen. Een velgenboom is ook een optie, daarmee worden autobanden praktisch opgeslagen met passende tussenstukjes zodat de banden niet beschadigen. De ideale opslagmethode voor banden met velg. Dankzij de velgenboom vervormen de banden en velgen namelijk niet, ook niet bij een verandering in de luchtdruk van de banden.
Tip 5: Controleer en was de banden voor het zelf opslaan
Voordat je zelf autobanden thuis opslaat is het van belang dat je de banden goed controleert. Bekijk het profiel en inspecteer het op scheuren en slijtage en controleer daarnaast de bandenspanning en het ventiel. Haal daarbij eventuele kleine steentjes uit het profiel met een platte schroevendraaier, zo voorkom je dat het rubber uitrekt. Nadat je de banden grondig hebt gecontroleerd is het aan te raden om ze goed schoon te maken, met bijvoorbeeld water en wat zeep. Zorg er in elk geval wel voor dat de banden goed droog zijn alvorens je ze in opslag legt. Noteer tot slot altijd welke autoband waar vandaan komt (links voor, links achter etc.). Zo leg je altijd de juiste band op de juiste plek. Lees ook onze blog: Wat is de staat van mijn autoband?
Ons advies is om je autobanden regelmatig te laten controleren op slijtage, algemene staat en bandenspanning. Wij raden aan om dit minimaal één keer per jaar te doen, zeker wanneer je de banden voor langere tijd in opslag bij je thuis hebben gelegen.
Download de complete onderhoudsgids
Wil je meer weten over onderhoud van je banden? Download dan nu gratis onze whitepaper 'Onderhoud & vervanging van autobanden'.