Er is niets zo vervelend als schade aan je autoband en zeker als je onderweg bent. Maar wat doe je nou als je een kapotte autoband hebt? Moet je dan alleen de band die kapot is vervangen of moeten alle banden worden vervangen? In deze blog geven we daar antwoord op. Tevens geven we wat tips waarmee je de kans op een kapotte band kunt verkleinen. Natuurlijk is het niet altijd te voorkomen dat een autoband kapot gaat, maar het is wel belangrijk om de banden goed te onderhouden.
Waardoor gaat een autoband kapot?
Gevaren op de weg zoals stenen, spijkers, glas en diepe kuilen zijn helaas vaak niet te vermijden. Toch kunnen deze gevaren schade veroorzaken aan de band. Echter zijn dit niet de grootste oorzaken waardoor een band kapot gaat. Het rijden met een verkeerde bandenspanning, overbelasting en te snel rijden zijn de drie meest voorkomende oorzaken. Scherpe voorwerpen gaan namelijk niet zo snel door een band heen maar als een band bijvoorbeeld onderspanning heeft is de kans op ernstige schade of een klapband groot. Ook kunnen autobanden een maximaal gewicht dragen. Indien je toch even net wat meer bagage meeneemt kunnen de banden oververhit raken, waardoor de autoband beschadiging op kan lopen. Overschrijd daarom het draagvermogen van je auto en banden niet.
Te snel rijden lijkt misschien wat onschuldiger maar er is wel degelijk een grotere kans op beschadiging van de banden. Zeker wanneer er in hoge snelheid over drempels, hobbels en tegen stoepranden wordt gereden is de kans op schade groot, omdat de band te veel hitte opbouwt door de snelheid. Ben je benieuwd of jouw banden aan vervanging toe zijn? Doe dan de test!
Wat te doen bij een kapotte autoband?
Indien je onderweg pech krijgt door een kapotte autoband dan kun je ervoor kiezen om de wegenwacht te bellen of eventueel zelf de band te vervangen. Dit laatste is natuurlijk alleen mogelijk als er een reserveband met gereedschap aanwezig is in de auto. Houdt er wel rekening mee dat een reserveband alleen dient als ‘thuiskomertje’ en je er geen dagen meer mee kunt rijden. Bij de wat nieuwere auto’s zijn er vaak geen reservebanden meer aanwezig in de auto. In dat geval ligt er wel een reparatie-kit in de auto waarmee je de band tijdelijk kunt repareren en verder kunt rijden naar een bandenservice bedrijf. De kapotte band moet in beide gevallen dus altijd vervangen worden door een nieuwe band.
Kan de band ook gerepareerd worden?
Of een band gerepareerd kan worden is afhankelijk van de schade die de band heeft opgelopen. Als het loopvlak van de band beschadigd is dan is reparatie vaak geen probleem. Bij een oppervlakkige schade aan de band is reparatie nagenoeg onmogelijk. Bandenservicebedrijven zullen dus aan de hand van de schade beoordelen of repareren mogelijk is of dat de banden vervangen moeten worden. Lees meer over het vervangen van banden in onze blog: Autobanden vervangen, wanneer moet dat?
Alle banden vervangen of alleen de kapotte band?
Bij een kapotte autoband is het niet verplicht om alle andere banden ook te vervangen, maar het is raadzaam om beide banden op één as te vervangen. Hierbij wordt er wel gekeken hoeveel profiel er nog op de andere band zit. Na ongeveer 35.000 kilometer is de kans groot dat het verschil in profiel enkele millimeters is en daardoor ontstaat er verschil in grip en is er geen gelijkmatige slijtage. Het beste kunnen dan dus beide banden vervangen worden. Indien je alleen de kapotte band vervangt is het van groot belang dat deze band van het zelfde merk is met hetzelfde profiel als de andere band. In sommige landen is het overigens verboden om op één as met verschillende banden te rijden.
Wat kun je doen om de kans op een kapotte band te verkleinen?
Helaas kunnen we niet alle gevaren op de weg vermijden, maar we kunnen er wel zelf voor zorgen dat de banden in een zo goed mogelijke staat verkeren. Hoe beter we onze banden onderhouden hoe minder groot de kans op een klapband of andere schade aan de band. Hieronder een aantal aandachtspunten om de kans op een kapotte autoband te verkleinen.
- Controleer maandelijks de bandenspanning
- Check regelmatig voor scherpe objecten
- Rijdt niet te hard over drempels en hobbels
- Vervang oude banden
- Vermijd stoepranden
- Bewaar je banden droog, donker en koel
Succesvol door de APK keuring met onze checklist!
Wanneer de jaarlijkse APK keuring is aangebroken dient niet alleen je auto tip top in orde te zijn, maar ook je autobanden. Met onze gratis te downloaden checklist geven we je tips om niet voor verrassingen te komen staan tijdens de APK keuring.