Veel mensen rijden rond met versleten autobanden, terwijl ze dat zelf niet in de gaten hebben. Veel automobilisten zijn immers niet bezig met of weten gewoonweg niet wanneer de autobanden aan vervanging toe zijn. In Nederland zijn er regels opgesteld waarin staat waaraan een autoband moet voldoen. De wettelijke slijtagegrens met betrekking tot profieldiepte is 1,6 mm. Wanneer dat punt bereikt is dienen banden direct vervangen te worden, omdat ze dan niet meer veilig zijn. Bij een APK keuring zal dit direct opgemerkt worden. Dat is echter niet het enige criterium. Wanneer autobanden wisselen is dan ook een lastig te beantwoorden vraag. De levensduur van een band ligt namelijk ergens tussen de vijf en tien jaar, maar is sterk afhankelijk van diverse factoren. In dit blog vertellen we er alles over.
Wanneer autobanden vervangen?
Autobanden vervangen, wanneer moet dat? Dat is zoals gezegd afhankelijk van diverse factoren. Zo treedt er meer slijtage op aan de band als je meer kilometers rijdt en daarnaast zijn je rijstijl en het type wegdek waarop gereden wordt van invloed. Ook de weersomstandigheden spelen een rol; bij zonnig en warm weer is de levensduur van een band namelijk korter. Verder zijn het type band, de bandenmaat, het type auto en de bandenspanning van invloed op de levensduur. Het is in ieder geval aan te raden om je banden regelmatig te (laten) controleren en tijdig te (laten) vervangen. Aan de hand van de DOT-code die zich aan de zijkant van de autoband bevindt kun je aflezen hoe oud een band is.
Houd het profiel van de band scherp in de gaten
Aan het profiel van de band is te zien hoe ver deze versleten is. Let er daarbij wel op dat je het profiel van de band over de gehele breedte beoordeeld. Er kan ook schuine slijtage optreden door te lage bandenspanning, waardoor in het midden van de band nog voldoende profiel is, maar de zijkanten volledig zijn versleten. De profieldiepte moet namelijk gelijk verdeeld zijn over de band. Het is aan te raden om je autobanden regelmatig te (laten) controleren op profieldiepte, algemene staat, bandenspanning en eventuele slijtage. Het is immers van levensbelang dat je goede grip houdt op het wegdek bij alle weersomstandigheden en daarvoor moeten je autobanden in goede staat verkeren. Lees ook onze blog: "Wat is het minimale profiel van een autoband?"
Autobanden vervangen, wanneer moet dat?
Zoals eerder in dit artikel aangegeven is de vraag wanneer autobanden vervangen lastig te beantwoorden, omdat hierbij een heleboel factoren een rol spelen. Er zijn in ieder geval wel een aantal redenen te noemen waarbij je autobanden zeker dient te wisselen:
- Banden dienen vervangen te worden wanneer de profieldiepte te ondiep wordt. Gladde banden zijn immers gevaarlijk. Het advies is om de autoband te vervangen bij een profieldiepte vanaf 2 mm. Bij winterbanden is dat vaak 4 mm.
- Banden kunnen door ouderdom scheuren. Dit is te herkennen door uitgedroogd en versleten rubber aan de zijkant van de band. Ook dan dien je de band te vervangen. In onze blog "Hoe oud mogen autobanden zijn" lees je meer over de levensduur van banden.
- Wanneer autobanden lek of beschadigd zijn, zijn ze ook aan vervanging toe. Je herkent beschadigingen door happen of bulten in de wang van de band (zijkanten). De kans op een klapband is dan erg groot en dus is het niet verantwoord om verder te rijden.
Wil jij graag weten wat de staat is van jouw banden? Beantwoord dan 10 vragen in de test en wij geven je direct advies of het aanschaffen van nieuwe banden noodzakelijk is.
Autobanden vervangen in de zomer en winter?
Veel automobilisten vragen zich af wanneer ze over moeten stappen van zomer- op winterbanden en vice versa. De branchevereniging VACO speelt daar wel op in, door elk jaar de bandenwisselweken aan te kondigen in de media. Een handig ezelsbruggetje is dat je autobanden moet wisselen zodra de klok verzet wordt. Blijf in elk geval nooit het gehele jaar doorrijden op dezelfde band. Het rubber past namelijk niet bij het weertype en dat zorgt voor extra slijtage aan de band. Verschillende weertypen stellen andere eisen aan de band. Zo zijn winterbanden speciaal voor de kou gemaakt en presteren deze beter onder de 7 graden. Zomerbanden kennen daarentegen een andere rubbersamenstelling en presteren beter boven de 7 graden. Meer over het wisselen van banden lees je onze volgende blogs:
Autobanden vervangen, doe het op tijd!
Bij Autobandencheck.nl raden we aan om je banden goed te onderhouden en regelmatig te controleren. Op die manier ben je er zeker van dat je niet met versleten of verouderde banden rondrijdt. Ook wanneer je auto gekeurd moet worden, zullen je autobanden worden gecontroleerd. Voorkom verassingen bij de APK keuring met onze gratis te downloaden checklist!