Het nieuwe bandenlabel

Niet iedereen is zich er van bewust, maar net zoals witgoed beschikken autobanden ook over een label. Dit wordt ook wel het EU-bandenlabel genoemd. Dit bandenlabel is in 2012 geïntroduceerd met als doel de bestuurder te voorzien van informatie over de eigenschappen van banden, waarmee de verkeersveiligheid en het milieubewustzijn verhoogd wordt. Na 9 jaar krijgt het EU-bandenlabel een update. Wat deze update inhoudt vertellen we je graag in onze blog.Nieuw bandenlabel 2021 autobandencheck

Hoe ziet het nieuwe bandenlabel er uit?

Op 1 mei 2021 gaat het nieuwe EU-bandenlabel, als gevolg van een nieuwe Europese Verordening (2020/740), van kracht. Alle banden die per 1 mei 2021 (tenzij voor 1 mei 2021 geproduceerd) op de markt worden gebracht moeten voorzien zijn van het nieuwe bandenlabel.

De belangrijkste zichtbare veranderingen in het EU-Bandenlabel zijn:

  • Toegevoegde QR-code die linkt naar een openbare product database (EPREL)
  • Herclassificering van labelwaarden A t/m E (voorheen A t/m G). Ook klasse D wordt nu in gebruik genomen.
  • Toevoeging sneeuwvlok symbool (3PMSF) bij winter- en 4-seizoenenbanden
  • Bij het afrolgeluid zijn de geluidsgolven vervangen door een ABC classificatie
  • Truckbanden (klasse C3) krijgen ook een verplicht bandenlabel

Het doel van het EU-bandenlabel is dat consumenten die betere informatie krijgen, kiezen voor een veiligere, zuinigere en stillere band en daarmee tegelijkertijd bijdragen aan de verlaging van de uitstoot van gassen, geluidsoverlast en het verhogen van de verkeersveiligheid.

Kopie van Zonder titel-png

Betere zichtbaarheid van het bandenlabel

Naast de aanpassingen op het EU-bandenlabel zelf is het ook van groot belang dat de bandenlabels goed zichtbaar zijn voor de eindgebruikers. Bij iedere communicatievorm (online en print) rondom banden moet het nieuwe bandenlabel vermeld worden. Ieder banden verkopend bedrijf dient er voor te zorgen dat de bandenlabels van uitgestalde banden goed zicht- en leesbaar zijn. De klant moet de beschikking krijgen over een productinformatieblad en ook de product database kunnen raadplegen. Daarnaast dienen verkopers van nieuwe auto’s ook het bandenlabel en productinformatieblad te overhandigen aan de klant.

Vanaf 1 mei 2021 mogen leveranciers (fabrikanten) geen banden meer met het oude label op de markt brengen. Bandenretailers (bandenspecialisten en regionale groothandelaren) mogen nog wel het oude en nieuwe label naast elkaar aanbieden. Dit wil dus zeggen dat je na 1 mei nog best een band kunt kopen met het oude bandenlabel, waarbij je tijdens het raadplegen van de EPREL de nieuwe labelwaarden ziet. Door de her classificering kan het lijken dat je de verkeerde band hebt ontvangen, maar dit is niet waar. Het betreft de juiste band met exact dezelfde prestaties, maar was op het moment van kopen nog voorzien van een oud label.

Wat houdt het bandenlabel precies in?

Voor degene die nog niet bekend zijn met het bandenlabel, zullen we het hier nog even kort toelichten. Het bandenlabel geeft informatie over 3 specifieke parameters, te weten;

    • Veiligheid (grip op nat wegdek)
    • Brandstofefficiëntie (de rolweerstand)
    • Geluidsproductie (afrolgeluid)
 
grip op natwegdek autobandencheck

Grip op nat wegdek
Veiligheid staat natuurlijk voorop! De autobanden zijn het enige contact van de auto met de weg. Het bandenlabel geeft hierbij in diverse klasse (A t/m E) aan welke banden de beste grip hebben op nat wegdek.



brandstofefficiëntie bandenlabel autobandencheck

Rolweerstand
Een van de factoren die invloed uitoefent op het brandstofverbruik van een auto is de rolweerstand van de banden. Hoe sterker de rolweerstand, hoe meer brandstof er wordt gebruikt. Ook bij de rolweerstand wordt in verschillende klasse (A t/m E) aangegeven welke banden het meest brandstof efficiënt zijn.

Plaatje extern afrolgeluid

Geluidsproductie
Geluidshinder door het verkeer is een belangrijk milieuprobleem. Ook banden kunnen behoorlijk wat lawaai maken door de interactie tussen de band en het wegdek. Op het bandenlabel wordt door middel van een ABC-classificatie aangegeven hoeveel lawaai de banden maken, het afrolgeluid.

Verschil tussen winter- en zomerbanden

3-peak mountain
Bij het oude bandenlabel werd geen verschil gemaakt tussen winter- en zomerbanden, waardoor weleens, onterecht, zomerbanden met winterbanden werden vergeleken. Op het vernieuwde bandenlabel wordt er vanaf 1 mei een sneeuwvloksymbool (3PMSF) getoond bij winterbanden. Hierdoor kun je zien dat het een winterband betreft die veel meer grip hebben op een besneeuwd en glas wegdek dan banden zonder dit symbool.

Nieuwe banden nodig?

Zijn jouw banden aan vervanging toe of kun je nog wel even vooruit? Doe onze test en na het beantwoorden van 10 vragen weet je al of je nieuwe banden moet aanschaffen of niet. 

Bridgestone Turanza T005

Bron afbeeldingen bandenlabel: Bandveilig.nl