Hoeveel jaar een autoband precies mee gaat dat is moeilijk te zeggen. We weten allemaal dat door te rijden met de auto de autobanden op ten duur zullen slijten en ze aan vervanging toe zijn. Maar wanneer is dit moment en is de levensduur van banden alleen afhankelijk van het rijden met de banden of zijn er ook andere factoren? In deze blog vertellen we meer over de levensduur van een band en hoe je er zelf ook voor kunt zorgen dat je banden langer mee gaan.
Het rijgedrag beïnvloed de slijtage van de banden
Een van de belangrijkste factoren die de levensduur beïnvloed is het rijgedrag van de bestuurder van de auto. Hiermee bedoelen we niet alleen hoe de bestuurder rijdt, maar ook waar en wanneer er wordt gereden. De autobanden van een sportieve rijder (deze rijdt vaak hard) zullen sneller slijten als de autobanden van iemand die rustig rijdt. Als er te veel wordt afgeremd slijten de banden ook sneller. Het is daarom verstandig om de auto eerst even uit te laten rollen. Het wegdek waar je op rijd kan er ook voor zorgen dat de banden sneller slijten en het is goed om op te letten dat je niet te vaak een stoeprandje meeneemt, want hierdoor kan de band ernstig (niet altijd direct zichtbaar) beschadigen. Indien er het hele jaar alléén op zomer- of winterbanden wordt gereden dan gaan deze minder lang mee. Het aanschaffen van twee aparte setjes is best een uitgave maar op langer termijn bespaar je er wel geld mee.
Autobanden die goed worden onderhouden gaan langer mee
Hoe beter de banden worden onderhouden hoe langer ze mee kunnen. Een aantal punten waar je rekening mee dient te houden:
- Banden moeten de juiste bandenspanning hebben. Een onderspanning kan leiden tot beschadiging van de band. Het is raadzaam om iedere maand de bandenspanning van de banden in koude toestand te controleren. Lees ook onze blog: "Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto".
- Zorg dat de banden voldoende profieldiepte hebben. Voor zomer- en winterbanden is de wettelijke profieldiepte 1,6 mm. Echter raden wij aan om zomerbanden te vervangen bij een profieldiepte van 1,6 mm en winterbanden bij een profieldiepte van 4 mm. Winterbanden verliezen onder de 4 mm hun unieke eigenschappen.
- Banden dienen donker, droog en koel bewaard te worden als er niet met de banden wordt gereden. Dit voorkomt uitdroging en beschadiging van de banden. Wil je er zeker van zijn dat de banden goed worden opgeslagen kies er dan voor om dit bij een professional te doen.
- Laat je banden ieder jaar controleren bij een professioneel garagebedrijf. Zij controleren de banden op scheuren, droogte en profieldiepte. Tevens is het aan te raden om tijdens een onderhoudsbeurt de banden van voor naar achter te wisselen en andersom, voor een gelijkmatige slijtage.
Er is een groot verschil in kwaliteit van autobanden
Het grote verschil tussen A-merken en Budget merken zit in de prijs en kwaliteit van de banden. Natuurlijk is het niet perse zo dat alle A-merk banden langer mee gaat dan een Budget band, maar de kwaliteit van de banden draagt hier wel aan bij. Bij de ontwikkeling van A-merken zoals onder andere Michelin, Goodyear en Continental wordt er rekening gehouden met een zo min mogelijke slijtage van de banden. Dit is tevens een van de aspecten waarop de banden worden getest door bandentests.
Koop geen te oude banden
Wanneer is een band dan te oud? De houdbaarheid van een band ligt ongeveer rond de tien jaar. Mocht je banden die tien jaar oud zijn, willen aanschaffen dan is het toch belangrijk om de banden te laten controleren door een expert. Als je tweedehands banden wilt aanschaffen controleer dan niet alleen de profieldiepte en beschadigingen van de band, maar ook de leeftijd. De leeftijd van de band is af te lezen aan de DOT-code die op de zijkant van de band vermeld staat. Lees meer over de DOT-code in de blog: Hoe oud is mijn band?
APK keuring en autobanden?
Tijdens de APK moeten ook je autobanden aan een aantal eisen voldoen. Om niet voor verrassingen te komen staan tijdens de keuring geven wij je wat tips in onze APK checklist, die je gratis kunt downloaden.