Autobanden zijn er in allerlei soorten en maten en dus ook in allerlei verschillende kwaliteiten. Zo zijn er A-merken autobanden te koop, maar kun je ook kiezen voor banden uit een ander segment. In Nederland zijn er ruim 90 verschillende bandenmerken verkrijgbaar. In de webshop van Autobandencheck heb je de keuze uit een breed scala aan autobanden die verdeeld zijn onder drie segmenten, namelijk A-merken, Bewuste keus merken en Budgetmerken. Maar ongeacht het aanbod, wanneer kies je nu een A-merk autoband en wanneer kiest u voor een Bewuste keus of Budgetband? En wat zijn de verschillen in kwaliteit?
A-merken autobanden verschillen vanzelfsprekend van Bewuste keus en Budgetbanden. In Nederland mogen autobanden echter niet verkocht worden wanneer deze niet voldoen aan de wettelijke eisen. Wat voor band je dus ook koopt, je kunt er altijd van op aan dat je een veilige band aanschaft.
Kwaliteitsverschil A-merken, B-merken en C-merken autobanden
Onder A-merken, of premium autobanden, verstaan we merken als Michelin, Bridgestone, Continental en Goodyear. Deze zijn weliswaar vaak wat duurder in aanschaf maar daar staat tegenover dat dit betere prestaties, een hogere veiligheid en langere levensduur met zich meebrengt. De Bewuste keus en Budgetmerken banden verschillen vanwege een andere samenstelling van het rubbermengsel vaak net wat van de premium autobanden. De voordelen van A-merken autobanden op een rijtje:
- A-merken geven meer comfort
- A-merken zijn nog veiliger
- A-merken hebben een lagere weerstand; hierdoor wordt er minder brandstof verbruikt
- Door de lagere weerstand slijten de banden wat minder snel
A-merken met lange levensduur
Wil je echter gaan voor een duurzame band waar je voor een lange periode plezier van hebt, dan raden wij aan om een A-merk autoband aan te schaffen. Het kwaliteitsverschil van A-merken vs. B-merken en C-merken is uit te drukken in het feit dat A-merken autobanden langer meegaan. Daar staat weliswaar een iets hogere prijs tegenover. Wanneer je deze kosten terug rekent naar de kosten per kilometer dan zal je zien dat deze niet zoveel hoger liggen dan bij bewuste keus en budgetmerken autobanden. Dit komt door de langere levensduur van het A-merk.
Bewuste keus en Budgetmerken zijn goedkoper in aanschaf
Wanneer je weinig rijdt of van plan bent de auto op korte termijn te verkopen dan is het verstandig om een B-merk band aan te schaffen. Bij Autobandencheck.nl valt dit type band onder het bewuste keus segment. Banden uit dit segment worden over het algemeen geproduceerd door de fabrikanten van de A-merken. Dit type band slijt bijvoorbeeld net iets sneller dan een A-merk en maakt wat meer geluid. De banden hebben echter een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien is dit een uitstekende keus wanneer je, zoals gezegd, wat minder kilometers per jaar maakt. Onder bewuste keuze merken vallen onder andere de merken Apollo, GT Radial, Fulda en Toyo.
Tot slot zijn er ook nog de budget merken autobanden oftewel het C-merk. Hieronder verstaan we een veilige en goedkope band. Dit type banden levert weliswaar geen topprestaties, maar daar zal je in de praktijk niet direct last van hebben. Zeker niet als je met de auto enkel kortere afstanden rijdt. Het grote voordeel van budgetbanden is dat deze een stuk goedkoper zijn. Een budgetmerk band kan dus een prima autoband zijn. Het is afhankelijk van je rijdoelen en je rijgedrag of het voor jou een goede keuze is.
Het kwaliteitsverschil in autobanden, waar zit hem dat in?
Zoals hierboven benoemd zijn er verschillen tussen A-merken, B-merken en C-merken autobanden. Echter zijn deze verschillen nu ook weer niet extreem groot. Wanneer je twijfelt om wat duurdere banden aan te schaffen is het belangrijk dat je dit afweegt tegen het aantal kilometers dat je gaat rijden en je rijgedrag. Wanneer je veel rijdt, dan is het aan te bevelen om te kiezen voor premium autobanden. Kies je in zo’n geval namelijk voor een Budgetband, dan zijn de banden eerder op en heb je sneller nieuwe banden nodig. Het is dus een afweging die je zelf maakt.
Zijn jouw banden aan vervanging toe?
Beantwoord 10 vragen in onze online test en je komt er snel achter of jouw autobanden nog in goede staat zijn of niet. Doe hier de test!