Wat is de staat van mijn autoband? Hoe vaak stel jij jezelf die vraag? Wij vermoeden dat het antwoord hierop ‘niet vaak’ is, maar toch is het zeker van belang om te weten of de banden onder je auto nog wel geschikt zijn om veilig te rijden. Om er zeker van te zijn of je autobanden nog in goede staat verkeren, adviseren wij om de banden regelmatig te laten controleren door een professionele bandenspecialist. Uiteraard kun je ook zelf de staat van je banden controleren. In deze blog geven we hierover wat tips.
Wat is de staat van mijn autoband? Kan ik mijn banden zelf controleren?
Om te zien of je autobanden nog in goede staat zijn hoef je niet per se direct naar een bandenspecialist. Er zijn namelijk een aantal aspecten waaraan je zelf al kunt zien wat de staat van je autobanden is:
- De band heeft (on)voldoende profiel:
- Zomerbanden hebben een minimale profieldiepte van 1,6mm
- Winterbanden hebben een minimale profieldiepte van 4mm
- De band heeft (on)voldoende bandenspanning
- De band vertoont tekenen van schade zoals;
- Bulten of happen in de zijkant (wang) van de band
- Droogtescheurtjes door veroudering
- Perforatie/ lekkage
Heeft mijn autoband nog voldoende profiel?
Autobanden zijn het enige contact met het wegdek en daarom is een goed bandenprofiel essentieel voor je veiligheid. Banden met voldoende profiel beperken de kans op aquaplaning bij natte en gladde wegen. In dit soort situaties, met gladde banden, loopt de namelijk snel op en dat kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Of je autoband nog voldoende profiel heeft kun je controleren met een profieldieptemeter. Als je geen profieldieptemeter hebt is het ook mogelijk om met een muntstuk de profieldiepte te checken. Meer hierover lees je in onze blog: Wat is het minimale profiel van een autoband?
Heeft mijn autoband voldoende bandenspanning?
Een juiste bandenspanning draagt bij aan de prestaties en aan de staat van je autoband. Een te hoge of te lage bandenspanning kan direct gevolgen hebben voor uw veiligheid en comfort op de weg. Een onjuiste bandenspanning kan onder andere zorgen voor:
- Minder grip op de weg en een langere remweg
- Verhoogde kans op klapbanden
- Hogere rolweerstand waardoor meer brandstofkosten
- Slechtere wegligging
- Verkeerde slijtage van de banden
Op het blote oog is natuurlijk niet altijd direct te zien of je banden over- of onderspanning hebben. Het beste kun je de bandenspanning controleren bij de daarvoor speciale bandenpompen bij een tankstation of laten controleren door een bandenspecialist. Welke bandenspanning je moet hanteren is af te lezen in het instructieboekje van de auto of op een sticker in het portier of de tankklep. Wij adviseren om maandelijks, bijvoorbeeld na een tankbeurt, je bandenspanning te controleren zodat je weet wat de staat van je banden is. Meer over bandenspanning lees je in onze blog: "Hoeveel bar moet er in een autoband?"
Vertoont mijn autoband tekenen van schade?
Een ander aspect waaraan je kunt zien wat de staat van je autoband is zijn tekenen van schade. Niet iedere schade is direct met het blote oog te zien, maar er zijn zeker een aantal schades die je tijdens het controleren van je banden zullen opvallen. Om te beginnen met bulten of happen in de wang van de band, veroorzaakt door het raken van een stoeprand of ander hoog object. Deze beschadigingen zullen je vast niet onopgemerkt blijven en het is onverantwoord om hiermee verder te rijden.
Ook droogtescheuren, meestal aan de zijkant van de band, zullen bij het controleren van de banden zeker opvallen. Droogtescheuren ontstaan door veroudering van de banden waarbij het rubber harder wordt en gaat scheuren. Als je te lang doorrijdt op deze, te oude, banden wordt de kans op een klapband groter en groter. Of je banden te oud zijn kun je tevens zien aan de DOT-code van de band. Een laatste beschadiging van de band die je zelf kunt opmerken is een perforatie, door bijvoorbeeld een spijker of een ander scherp object, van de band. Hierdoor loopt de band waarschijnlijk langzaam leeg en krijgt de band onderspanning. Ook bij dit soort beschadigingen is er met doorrijden een vergrootte kans op een klapband. Wij adviseren om in alle gevallen de beschadigde banden te laten vervangen. Lees ook onze blog: De 8 meest voorkomende oorzaken voor een lekke band
Alles over onderhoud en vervangen van autobanden
In onze gratis te downloaden gids lees je alles over onderhoud en het vervangen van autobanden. Met deze informatie en tips zorg je ervoor dat je banden tip top in orde zijn en kun je veilig de weg op!