Winterbanden wisselen, wanneer moet dat? Dit is een veel gestelde vraag, die simpelweg te beantwoorden is door de volgende regel te hanteren: Wanneer de temperatuur tot onder de 7 graden daalt, dan is het tijd om op winterbanden te rijden. Vaak komt dit overeen met de periode tussen de maanden oktober en april. Wanneer je deze regel aanhoudt, loop je nooit het risico dat je de verkeerde banden onder je auto hebt liggen.
Wanneer winterbanden wisselen?
Wacht niet met het monteren van winterbanden onder je auto totdat het hartje winter is. Veel mensen denken dat winterbanden pas op de auto gelegd hoeven te worden zodra er sneeuw dreigt te gaan vallen. Dit is echter niet het geval. Verschillende weertypen stellen namelijk andere eisen aan uw autobanden. Winterbanden zijn gemaakt van een andere rubbersamenstelling, waardoor ze onder winterse omstandigheden bij koude temperaturen onder de 7 graden beter presteren dan zomerbanden. Ook als het dus vriest of wat kouder wordt, is het al van belang dat je winterbanden onder de auto hebt liggen.
In welke maand winterbanden op de auto leggen?
In welke maand je winterbanden op de auto kunt leggen, kun je onthouden door een aantal ezelsbruggetjes. Namelijk:
- Onder de 7 graden worden winterbanden op de auto aanbevolen
- Winterbanden dienen op de auto te liggen zodra de letter R in de maand zit. Dat betekent dus dat winterbanden erop moeten vanaf de maanden september t/m april.
- Winterbanden vervangen kan gepaard gaan met de momenten waarop de klok wordt verzet van zomer- naar wintertijd en andersom.
Branchevereniging VACO kondigt het moment waarop je winterbanden op de auto dient te leggen, en deze weer eraf kunt halen, vaak op de radio aan met ‘de bandenwisselweken’. Op die manier word je herinnerd aan het feit dat het weer tijd is voor winterbanden.
Moet jij je winterbanden vervangen?
Is jouw set winterbanden aan vervanging toe of kun je er nog wel een seizoen mee doorrijden? Heb je hier geen antwoord op? Doe dan onze test en je komt het te weten!
Waarom winterbanden wisselen?
Waarom winterbanden wisselen? Dat is een goede vraag. Hierboven is al benoemd dat winterbanden van een andere rubbersamenstelling zijn gemaakt dan zomerbanden, waardoor deze beter presteren bij winterse omstandigheden. Wanneer je zomerbanden op je auto laat liggen in de winter, dan slijten deze harder, vermindert je rijcomfort en heb je minder grip op de weg. Daarom wordt aangeraden om bij winterse weersomstandigheden altijd te kiezen voor winterbanden. Deze zijn immers speciaal gemaakt om tijdens deze weersomstandigheden de beste veiligheid te bieden. Winterbanden zijn namelijk gemaakt van een speciaal rubbermengsel dat is afgestemd op gladheid, natheid en een winters wegdek. Doordat winterbanden een dieper profiel hebben, bieden ze ook weerstand tegen aquaplaning. Tevens bespaar je met de aanschaf van een set winterbanden op de levensduur van je set zomerbanden.
Winterbanden omwisselen, doe het op tijd!
Zorg dat je tijdig voorbereid bent op de winter en niet achter de feiten aanloopt. Het kan zomaar ineens een stuk kouder worden. Neem daarom geen risico en wissel je winterbanden tijdig om. Houd er bovendien rekening mee dat wanneer de temperatuur daalt, ook de spanning van de band daalt. Houd bij extreme kou dus ook je bandenspanning extra goed in de gaten. De regel is dat je de bandenspanning maandelijks dient te controleren. Een te lage bandenspanning levert immers slijtage aan je band op en kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
Download de complete gids "Alles over Winterbanden"
Wil je meer informatie over o.a. het voordeel van winterbanden, winterbandenplicht en het verschil tussen winter- en vierseizoenenbanden? Lees dan onze complete gids "Alles over Winterbanden". Je download de complete winterbandengids hier.