Onderhoudstips voor je banden

Onderhoud & vervanging van banden

Veel mensen rijden rond met versleten of te slappe autobanden, maar hebben dat zelf vaak niet in de gaten. Automobilisten zijn meestal niet of nauwelijks bezig met de staat van hun autobanden en weten daarom gewoonweg niet wanneer banden onderhoud nodig hebben of aan vervanging toe zijn. Het is aan te raden om de autobanden regelmatig te (laten) controleren op scha de, juiste profieldiepte, bandenspanning en eventuele slijtage. Zo weet je zeker dat je banden in goede staat verkeren en je veilig kunt rijden. Daarnaast ben je er vroegtijdig bij als jouw banden versleten zijn en vervangen dienen te worden. Het is immers van levensbelang dat je veilig de weg op gaat.

autobandencheck.nl onderhoud en vervanging autobanden

Lees alles over het onderhoud van je banden 

Een slecht onderhoud is niet alleen jammer voor je portemonnee, het is vooral gevaarlijk voor jou, je medepassagiers en andere weggebruikers. De kans op een ongeluk kan flink toenemen als je geen goed onderhoud op je banden toepast. Maar hoe begin je daarmee? Vaak is bandenonderhoud geen alledaagse bezigheid. Wij geven graag diverse tips & tricks om je auto veiliger te maken en je langer plezier te laten hebben van je banden. 

Hoe oud is jouw autoband?

De leeftijd van de autoband is van invloed op jouw  veiligheid op de weg. Een autoband is niet eeuwig houdbaar, ook al heb je er maar een beperkt aantal kilometers mee gereden, op een gegeven moment moet de band vervangen worden. De houdbaarheid van een ongebruikte autoband is ongeveer 10 jaar. Gemiddeld gaan weinig gebruikte en goed onderhouden autobanden zo’n vijf tot zes jaar mee. Het advies is om autobanden na vijf à zes jaar altijd te vervangen.

De leeftijd van de autoband is op de band zelf af te lezen in de vorm van de DOT-code, die op de wang (zijkant) van de autoband gedrukt staat. De DOT-code geeft de productiedatum van de autoband weer en bestaat uit vier alfanumerieke tekens met op het einde vier cijfers. De eerste twee cijfers staan voor de productieweek en de laatste twee cijfers staan voor het fabricagejaar van de band. Een code 3301 betekent dus dat de band in week 33 van het jaar 2001 geproduceerd is.

Autobandencheck hoe oud is mijn band de dot-code

Download de complete onderhoudsgids

Bij Autobandencheck.nl vinden we het belangrijk dat jij veilig de weg op gaat. Daarom hebben wij ‘De complete gids voor onderhoud en vervanging van autobanden’ ontwikkeld. 

Download de complete gids

New call-to-action

Is jouw autoband aan vervanging toe?

Wanneer je veel kilometers rijdt slijten je banden harder dan wanneer je de auto nauwelijks gebruikt. Daarnaast zijn ook jouw rijstijl, het type wegdek waar je veel op rijdt, de bandenspanning, het type band en het type auto van invloed op de levensduur van een autoband. Het is aan te raden om zelf periodiek te controleren of je banden aan vervanging toe zijn vanwege slijtage. Wanneer je één van onderstaande factoren constateert zijn jouw autobanden aan vervanging toe:

  • Te weinig profiel. Gladde banden zijn namelijk gevaarlijk.
  • Droogtescheurtjes in de band door ouderdom. De band ziet er uitgedroogd uit en het rubber vertoont gelijkmatige verspreide scheurtjes aan de zijkant van de band.
  • Een lekke of beschadigde band. Een lekke band is te zien aan een perforatie of een te lage bandenspanning. Happen of bulten in de wang van de band wijzen op schade.
autobandencheck is je autoband aan vervanging toe?

Zelf je autobanden controleren

De profieldiepte van de band checken
Het is allereerst van belang dat je de profieldiepte van de band checkt. In Nederland zijn er wettelijke regels opgesteld waarmee wordt aangegeven aan welke eisen autobanden moeten voldoen. De wettelijke slijtagegrens met betrekking tot profieldiepte is 1,6 mm. Wanneer dat punt bereikt is kom je niet meer door de Apk-keuring en dienen banden direct vervangen te worden, omdat ze dan niet meer veilig zijn. Bij Autobandencheck.nl adviseren we de banden te vervangen als de banden de volgende minimale profieldieptes hebben bereikt.

  • De minimale aanbevolen profieldiepte van zomerbanden is 2 mm
  • De minimale aanbevolen profieldiepte van winterbanden is 4 mm

autobandencheck profiel controleren met euromunt

Je kunt de profiel diepte checken met een speciale profieldieptemeter. Heb je geen profieldieptemeter binnen handbereik dan kun je ook een muntstuk gebruiken. Voor zomerbanden gebruik je een muntstuk van een euro en bij winterbanden een muntstuk van twee euro. Je steekt het muntstuk in de minst diepe groef van de autoband. Wanneer je de buitenste rand (gouden rand bij 1-euro munt en zilveren rand bij 2-euro munt) kunt zien, dan is de profieldiepte onvoldoende. Wanneer de rand van het muntstuk volledig in het profiel van de band verdwijnt dan kun je concluderen dat jouw banden nog voldoende profiel hebben.

Autobandencheck bandenspanning checken

De bandenspanning controleren
Houd de bandenspanning van je autobanden goed in de gaten. Het advies is om dit maandelijks te controleren. Een te lage bandenspanning levert slijtage aan de autoband en kan gevaarlijke situaties opleveren. Door een juiste bandenspanning houd je meer grip op de weg en verbruik je minder brandstof. Daarnaast gaan je autobanden vele malen langer mee.

Tip: Check niet alleen regelmatig je autobanden op slijtage, maar ook je caravanbanden, de banden van de aanhanger, trailer of camper en niet te vergeten de reserveband. Deze worden in de regel minder vaak gebruikt, maar het verouderingsproces van de banden loopt gewoon door.

Autobandencheck.nl

5 tips om je banden te onderhouden

Tip 1: Heeft je band nog een goed bandenprofiel?

De diepte van het profiel is belangrijk voor de staat van uw autobanden. Wat de minimale wettelijke toegestane profieldiepte is en hoe u zelf uw profieldiepte checkt, leest u in dit blog.

Lees meer in dit blog

Tip 2: Autobanden vervangen, wanneer moet dat?

Veel automobilisten vragen zich af wanneer de autobanden aan vervanging toe zijn. In dit artikel vertellen we u er alles over. Lees snel verder.

Lees meer in dit blog

Tip 3: Volg het advies van je autobandenfabrikant op
Volg altijd het advies van uw autobandfabrikant bij het vervangen van de banden die als eerste montage op uw auto staan.
Tip 4: laat je banden regelmatig checken door een bandenspecialist
Je dient alle banden (inclusief de reserveband) regelmatig na te laten kijken door een bandenspecialist om te bepalen of deze nog gebruikt kunnen worden. Banden van 5 jaar of ouder moeten minimaal jaarlijks nagekeken te worden.
Tip 5: Controleer regelmatig je band op ongeregeldheden
De band vertoont tekenen van schade zoals;
  • Bulten of happen in de zijkant (wang) van de band
  • Droogtescheurtjes door veroudering
  • Perforatie/ lekkage

Onderneem dan direct actie om de banden te laten controleren door een bandenspecialist. 

Lees meer in dit blog

Zomerbanden, winterbanden en 4-seizoenenbanden

Verschillende weertypen stellen andere eisen aan de autobanden. Daarom is het aan te bevelen om elk seizoen de juiste autoband onder je auto te laten monteren. Winterbanden zijn namelijk gemaakt van een andere rubbersamenstelling dan zomerbanden, waardoor ze onder winterse omstandigheden beter presteren en vice versa. Door de juiste banden heb je gegarandeerd een goede grip op de weg, een betere remweg en wordt slijtage voorkomen. Het is dan ook zaak om tijdig te wisselen van zomerbanden naar winterbanden en andersom. Maar wanneer is het moment waarop dat dient te gebeuren? Wij hanteren hiervoor de 7 graden regel:

  • Zakt de temperatuur onder de 7 graden, dan is het advies om op winterbanden te gaan rijden. Vaak komt dit overeen met de periode tussen oktober en april.
  • Wanneer de temperatuur structureel tot boven de 7 graden stijgt, kunt je weer switchen naar zomerbanden.

Wanneer je bovenstaande regels hanteert loop je nooit het risico dat je verkeerde banden onder de auto hebt liggen. Bovendien heb je langer profijt van je zomer- en winterbanden als je je aan de aanbevolen wisselperiodes houdt. En mocht je geen zin hebben in het wisselen van banden en rijd je relatief korte afstanden, dan is het ook nog te overwegen om 4-seizoenenbanden onder je auto te laten monteren.

autobandencheck zomerbanden, winterbanden en allseasonbanden

Succesvol door de APK-keuring

Tijdens de jaarlijkse APK-keuring worden ook de autobanden gecontroleerd. Kom niet voor verrassingen te staan en ben voorbereid met onze tips. Download de doe-het-zelf checklist!

Download de checklist

New call-to-action

Nieuwe autobanden nodig? 

Er is een ontzettend groot aanbod van bandenmerken en types autobanden. Dit maakt het niet makkelijker om de meest geschikte band voor jouw auto, caravan, camper of aanhanger te selecteren. Er zijn namelijk diverse factoren waar je rekening mee dient te houden alvorens je de juiste band kunt uitzoeken.

Heb ik nieuwe banden nodig?

Wat is de bandenmaat?

Als jouw banden aan vervanging toe zijn is het belangrijk dat je weet wat je bandenmaat is. De bandenmaat kun je op de wang (zijkant) van de band aflezen. Je ziet hier een combinatie van cijfers en letters. De eerste drie cijfers staan voor de breedte van de band in millimeters en vervolgens staan er na een / nog twee cijfers. Deze twee cijfers staan voor de hoogte van de band (de verhouding tot de breedte in percentage uitgedrukt). Na deze cijfers staat er een hoofdletter, vaak de letter R, met nog twee cijfers die de inchmaat (diameter van de velg in inches) weergeeft. Tot slot wordt er met een cijfer het draagvermogen (loadindex) aangegeven en met een hoofdletter de markering voor de maximale snelheid (loadindex) die er met de band gereden mag worden.

Het is van groot belang om de juiste bandenmaat onder uw auto te leggen omdat de bandenmaat bepalend is voor de wegligging, de rijeigenschappen en de remweg van de band.

Wat is het type auto?
Het merk en type van jou auto, caravan, aanhanger of camper zijn belangrijk bij de keuze voor een band. Niet elke band is geschikt voor ieder type auto.
Wat is het aantal kilometers dat je rijdt?
Het is belangrijk om te bepalen hoeveel kilometer je per jaar rijdt. Wanneer je op jaarbasis veel kilometers rijdt, wordt er geadviseerd om een ander type band onder de auto te leggen dan wanneer je de auto enkel gebruikt voor korte afstanden om bijvoorbeeld boodschappen te doen.
Welk merk en type kies je?
Er zijn vele merken banden verkrijgbaar op de Nederlandse markt. In de webshop van Autobandencheck.nl heb je de keuze uit de meest vooraanstaande bandenmerken. Zo vind je in het assortiment diverse A-merken waaronder Bridgestone, Continental, Dunlop, Goodyear, Michelin, Pirelli en Vredestein, maar ook voor de bewuste en budgetkoper is er ruime keuze uit diverse merken. Het is afhankelijk van je rijgedrag, type auto en het aantal kilometers dat je op jaarbasis rijdt welke band het meest geschikt is.

Hoe sla je autobanden veilig op?

Wanneer je per seizoen je autobanden wisselt is het zaak dat de banden veilig opgeslagen worden. Als banden namelijk verkeerd worden opgeslagen kan dat leiden tot een verkorte levensduur van de banden. Wij adviseren dan ook om het opslaan van je banden te laten verzorgen door een expert. Wil je de banden toch zelf opslaan, let dan op de volgende punten:

  • Voorkom droogrot door een bandenhoes om de autobanden te doen. Zo verleng je de levensduur van de banden. Bandenhoezen zijn echter niet luchtdicht. Het is daarom aan te raden om de banden eerst te verpakken in plastic alvorens je ze in de bandenhoes plaatst.
  • Kies voor een goed opslagsysteem om banden veilig op te slaan. Denk aan een bandenrek, velgenboom of bandenstelling. Zo voorkom je vervorming aan de autobanden.
  • Maak de banden grondig schoon voordat je ze opslaat. Bekijk of er scheurtjes of slijtage te zien is en controleer het ventiel en de bandenspanning. Verwijder eventuele steentjes.
autobandencheck hoe sla je banden veilig op?

Zijn jouw autobanden aan vervanging toe?

Door enkel 10 vragen in te vullen in onze scan kom je er direct achter of je nog door kunt rijden op je huidige banden of dat je nieuwe autobanden nodig hebt.

Doe de test

Bridgestone Turanza T005

Montage van jouw autobanden

Wanneer je nieuwe autobanden koopt, dan is het aan te bevelen om deze te laten monteren door een professioneel montagebedrijf. Het zelf monteren van autobanden brengt namelijk een aantal risico’s met zich mee:

  • Het kan leiden tot slijtage waardoor banden stuk gaan of een kortere levensduur hebben.
  • Een foutieve montage van de banden heeft direct negatieve invloed op je rijcomfort en rijprestaties.
  • Wanneer je de banden niet goed vastzet, kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren.

Een professionele garage beschikt over de juiste apparatuur en deskundige monteurs. Zo wordt ook de bandenspanning gecontroleerd en worden de banden uitgebalanceerd. Zo ben je er zeker van dat je weer veilig kunt rijden, zonder vervelende trillingen, en heb je een verbeterde wegligging. Kortom, het wisselen van banden is een nauwkeurig werkje dat je beter kunt uitbesteden.

autobandencheck montage van jouw autobanden

APK en banden

Veilige autobanden zijn een belangrijke voorwaarde om de Apk-keuring succesvol te door te komen.  Als het om verkeersveiligheid gaat dan zijn je autobanden het belangrijkste onderdeel van het voertuig. Met onze 5 tips voorkom je dat je auto wordt afgekeurd op de banden tijdens de Apk-keuring.

  1. Kies voor een kwalitatief goede set banden
  2. Wissel je zomer- en winterbanden tijdig aan het begin van het seizoen
  3. Controleer regelmatig je bandenspanning
  4. Check of de banden voldoende  profieldiepte hebben
  5. Controleer je banden op zichtbare beschadigingen

Naast de banden wordt het voertuig natuurlijk ook beoordeeld op een aantal andere onderdelen. Om je goed voor te bereiden en verrassingen te voorkomen, download dan onze doe-het-zelf checklist!

Download de checklist
autobandencheck APK en banden

Heb jij een specifieke onderhoudsvraag?

Heb je een specifieke vraag over het onderhoud van de banden? Laat in het formulier hiernaast je gegevens en vraag achter en onze support afdeling kan je snel verder helpen. 

Stel hier je vraag

Stel hieronder je vraag. We zullen binnen 2 werkdagen antwoord geven op je vraag.