Waar moet je op letten als je de caravan uit de stalling haalt?

In Nederland is het aandeel caravan en campers de laatste jaren flink gestegen. Ons land telt ruim 555.000 duizend caravans en campers en dit aantal blijft naar verwachting stijgen. Het is dan ook niet verrassend dat Nederland een van de grootste kampeerlanden van Europa is. Wanneer de lente aanbreekt worden de meeste caravans en campers uit de stalling gehaald om weer de weg op te kunnen. Waar moet je op letten als je de caravan uit de stalling haalt? Wij geven je in deze blog meerdere tips!

autobandencheck-caravan-uit-stalling

10 tips waar je op moet letten als je de caravan uit de stalling haalt

  1. Vergeet bij het ophalen van je caravan niet om de extra buitenspiegels en eventueel de afneembare trekhaak mee te nemen.
  2. Controleer het voertuig op beschadigingen. Loop een rondje om het voertuig om te kijken of er eventueel schade is ontstaan. Neem bij schade altijd contact op met je verzekeraar.

    Autobandencheck hoe oud is mijn band de dot-code-1
  3. Controleer of je caravanbanden nog goed zijn. Hebben ze voldoende profiel? Is de bandenspanning correct? Zijn er zichtbare beschadigingen of droogtescheurtjes aanwezig? Zijn de banden niet te oud? Tip: vervang je caravanbanden na 6 jaar. Lees ook onze blog: Caravanbanden vervangen wanneer moet dat?
  4. Controleer ieder jaar de oranje gasslang en drukregelaar van de gasinstallatie. Indien er scheurtjes zichtbaar zijn moet je de slang altijd vervangen. Ook wanneer de datum op de slang is overschreden is het verstandig om de slang te vervangen.
  5. Check de dakluiken. Zitten alle aansluitingen en scharnieren nog goed vast.
  6. Controleer de trekhaak en stekker. Zit er roest op de trekhaak, verwijder dit dan zoveel mogelijk. Gebruik ter voorkoming van roest een afdekdop. Bescherm de stekkerdoos in de winter tegen pekel door zuurvrije vaseline of siliconenspray te gebruiken.
  7. Controleer de rijverlichting. Vergeet naast de verlichting, het remlicht en de knipperlichten de verlichting van de kentekenplaat niet.
  8. Check of de breekkabel geen breuken of beschadigingen heeft. Een breekkabel zorgt ervoor dat de handrem aangetrokken wordt wanneer de koppeling van de trekhaak losschiet. De caravan komt hierdoor, zonder auto, tot stilstand.
  9. Om het jaar een onderhoudsbeurt. Wij adviseren om dit te laten uitvoeren door een BOVAG gecertificeerd bedrijf.
  10. Ga veilig de weg op!

Doe een caravanbandencheck!

Een jaarlijkse bandencontrole bij het uit de stalling halen van je caravan is zeer belangrijk voor je veiligheid op de weg. Ook al wordt er niet het gehele jaar door met deze banden gereden, juist door het lange stilstaan kunnen banden zwakke plekken of droogtescheurtjes vertonen. Dit komt doordat het volle gewicht van de caravan op de banden rust. Ook neemt daardoor de bandenspanning af en een te lage bandenspanning tijdens het rijden verhoogt de kans op schade, verhoogt de brandstofkosten en is slecht voor het milieu. Een caravanbandencheck kun je laten uitvoeren door een professioneel garagebedrijf of via onze doe-het-zelf-checklist.