Wat zijn de regels voor caravanbanden?

De banden van een caravan, camper of vouwwagen, daar ben je eigenlijk nooit mee bezig totdat je bijvoorbeeld op vakantie gaat of gaat verhuizen. Vaak koop je een caravan, camper of vouwwagen en dan liggen er al banden onder. Bij een splinter nieuw voertuig kun je er vanuit gaan dat de banden goed zijn, maar hoe zit het dan als je nieuwe banden moet aanschaffen? Moet ik er speciale banden voor kopen? En wat zijn de richtlijnen en/of regels voor deze banden? In deze blog  vertellen we waar je op moet letten bij de aanschaf van caravanbanden.autobandencheck regels voor caravanbanden

Waar moeten caravanbanden aan voldoen?

Net zoals bij een personenwagen zijn caravanbanden een van de belangrijkste onderdelen onder een caravan. Echter zijn deze banden zijn natuurlijk niet hetzelfde als banden voor een personenwagen. Deze banden vallen bij autobandencheck.nl onder de categorie bestelwagenbanden.

Draagvermogen

Vakantievoertuigen worden steeds groter, langer en zwaarder en daarom worden er zwaardere assen gemonteerd. Bij caravans, campers en vouwwagens is het zo dat het gewicht van het voertuig verdeeld moet worden over twee wielen. Deze banden eisen dus veel meer van het draagvermogen dan personenwagenbanden. Hierom is het van belang dat de banden het juiste draagvermogen hebben. Dit draagvermogen wordt aangegeven door de load index (LI) als onderdeel in de maatvoering.

Bijvoorbeeld: 185 R 14 C 102/100S. Het getal 102 komt volgens onderstaande tabel overeen met een draagvermogen van 850kg. Deze caravanbanden zijn geschikt voor een caravan met asdruk tot 1700kg.

Versterkte- of bestelwagenbanden

Er wordt geadviseerd versterkte- (reinforced) of bestelwagenbanden te gebruiken. Versterkte of Reinforced banden zijn herkenbaar aan de letters XL of RF achter de maat van de band. Bij bestelwagenbanden is dit de letter C, wat staat voor Commercial of Cargo. Het voordeel van deze banden is de combinatie van een hogere load index met een stuggere opbouw. Dit zorgt voor een stabielere wegligging.

Hetzelfde type

Onder een caravan moeten alle banden, ook het reservewiel, van hetzelfde type zijn: diagonaal of radiaal. Het merk, met dezelfde maataanduiding en profiel, mag wel verschillend zijn.  Het verschil tussen radiaal- en diagonaalbanden is de constructie van het karkas. Bij radiaalbanden liggen de hoofdkoordlagen dwars op de rijrichting en tussen het loopvlak en het karkas is een verstevigingsgordel aangebracht voor stabiliteit. Een combinatie van diagonaal en radiaal kan zorgen voor een onveilige situatie.

Profiel

Net zoals bij personenwagenbanden is de wettelijke verplichte profieldiepte bij caravanbanden 1,6mm. Ook hierbij adviseren wij om bij een profieldiepte van 2mm de banden te vervangen. Bij caravanbanden is het echter vaak wel zo dat de banden eerder vervangen moeten worden vanwege uitdroging of beschadiging.

Bandenspanning

Zorg voor een juiste bandenspanning van de caravanbanden. Een te lage bandenspanning kan beschadiging van de band of een klapband ten gevolge hebben. Uit onderzoek is gebleken dat caravanbanden met een hoge bandenspanning een positief effect hebben op de stabiliteit en wegligging van de caravan. Wij adviseren om de bandenspanning met maximaal 0,3 bar te verhogen wanneer de caravan in stalling wordt geplaatst.

Leeftijd van de band

Banden van 6 tot 7 jaar oud kunnen het beste vervangen worden want deze hebben een verhoogd risico op een klapband. Ook wanneer er niet of weinig met de banden wordt gereden zullen de banden toch verouderen. De leeftijd van de band is terug te zien aan de DOT-code die op de zijkant van de band wordt vermeld. Lees ook onze blog: Caravanbanden vervangen, wanneer moet dat?

Stikstof

Veel garagebedrijven vullen de caravanbanden met stikstof. Het voordeel hiervan is dat stikstof dikker is dan lucht en het daarom niet zo snel uit de band zal lekken en de banden drie keer zo lang op de juiste spanning blijven.

Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van caravanbanden?

Welke banden je nodig hebt is geheel afhankelijk van het soort vakantievoertuig. Wij adviseren om in ieder geval te kiezen voor een versterkte (reinforced) of bestelwagenband aan te schaffen. Ben je van plan om nieuw of tweedehands caravanbanden aan te schaffen houdt dan wel rekening met een aantal zaken die de veiligheid op de weg kunnen beïnvloeden:

  • Controleer de leeftijd van de band. Ook al is er weinig met de caravanbanden gereden, wij adviseren om de banden na ongeveer 6 a 7 jaar te vervangen. Het profiel is dan misschien nog wel goed, maar het verouderingsproces heeft gewoon doorgelopen. De leeftijd van de band is af te lezen aan de DOT-code op de zijkant van de band.
  • Kies banden met voldoende draagvermogen (Load index).
  • Controleer de banden op beschadigingen, zwakke plekken en droogte scheurtjes. Ook bij langdurig stilstaan kunnen dit soort gebreken ontstaan.

Is jouw caravan vakantieklaar?

Wil je weten wat aan vervanging toe is bij je caravan? Vul dan de doe-het-zelf-checklist in zodat je veilig op pad gaat.

New call-to-action